Wanaka kodu ehitamisel on kasutatud iidset, kuid tavapärasest erinevat materjali

Wanaka kodu ehitamisel on kasutatud iidset, kuid tavapärasest erinevat materjali

Kui soovite kodu, mis tunneks oma asukohaga sügavat seotust, siis on seda raske ülendada: eluruum, mille seinad on rammitud maast võetud, kui mitte sõna otseses mõttes saidilt endalt, siis vaid mõni kilomeeter maanteel Wanaka Cardrona org. Omanike Stuarti ja Melanie Pinfoldi jaoks ei olnud selle iidse, kuid siiski tavatu materjali valimine oma perekodu jaoks väljamõeldud idealistlik eksperiment, vaid kaalutletud osa nende tutvustusest sõpradele Justinile ja Louise Wrightile, kes on Assamblee abikaasa meeskond Arhitektid.

Pinfoldid olid elanud läheduses muda-telliskivimajas ja armastasid hooldusvaba materjali sooje visuaalseid omadusi ning soojus- ja akustiliste omaduste eeliseid. Niisiis, kui hakati välja töötama nende uue kodu sooviloendit just Wanaka ääres, läks rammed maa kiiresti nimekirja tippu.

Kohalik oskusteave aitas. 2010. aastal, kui Stuart ja Melanie asusid esimest korda uue kodu peale mõtlema, elasid Justin ja Louise, kes praegu asuvad Arrowtownis, Wellingtonis ja neil polnud rammusa maaga kogemusi.

Sisestage Wanaka pärit Jimmy Cotter, rammitud mullatöövõtja, kellel on materjaliga rohkem kui 20 aastat kogemusi (ta töötas maja ehitaja Andrew Wavishiga). Cotteri asjatundlikkus andis Justinile ja Louise'ile kindluse anda materjalile juurde.

Mõned eelarvamused tuleks selgeks teha. Rammutatud maa pole nii töömahukas ja seetõttu kallis, nagu paljud arvavad. Justini ja Louise'i sõnul olid rammitud maasse ehitamise kulud väga sarnased sellega, mida Stuart ja Melanie oleks kulutanud, kui kodu ehitataks tavalisest müüritisest. Jah, rammitud maa nõuab käsitsi tööd, kuid kolmest mehest koosneval meeskonnal kulus maja peaaegu poole meetri paksuste seinte püstitamiseks kõigest kolm nädalat.

Kui betoonalused olid rajatud, segati maapind väikese koguse tsemendiga, enne kui see järk-järgult eelehitatud vormitöödeks kühveldada. Seejärel tihendas tööline maa pneumaatilise rammiga. Vormitööd eemaldati vaid mõni tund pärast seinte valmimist ning isolatsiooni, kipsplaatide vooderdust ega värvi ei olnud vaja. Seejärel ehitati nende seinte kohale ja ümber ka ülejäänud kodu. "See tundus mõnda aega nagu Stonehenge, " räägib Stuart.

Aegumatu rammitud maa kvaliteet tähendab, et seda seostatakse suurema tõenäosusega romantilise koloonia sõnavaraga kodudega kui tänapäevaseid. Kuid kellelgi selles projektis polnud romantilisi koloniaalpüüdlusi. Tegelikult mängib Justini ja Louise'i disaini moodne selgus kaunilt rammitud maaseinte maalähedaste omadustega. Need seinad on tugev olemasolu, kuid mitte üleolev.

Justin ja Louise otsustasid kodu kolm paviljoni ülaosale asetada pikkade, õrnalt viimistletud katustega seedripuust ilmalaudade kergusega. Kõigis kolmes paviljonis olevad kliirensiaknad jagavad Mt Roy ja tema naabrite arreteerimise tipud korralikult raamitud horisontaalseteks viiludeks, magamistoa suured lükanduksed ja elamispaviljonid avanevad põhja poole ja vaated Lõuna-Alpidele. Kumbki neist vaadetest ei tundu olevat üleolev: see on kodu, mis naudib oma vaateid juhuslike rõõmudena, kuid ei tunne kunagi nendest mööda.

Stuartile ja Melaniele meeldis kolme paviljoniga kodu idee, kuna see võimaldas eraldada avalikud ja privaatsed alad. Eluruumid võtavad ühe neist paviljonidest, teises aga kolm magamistuba, kaks vannituba ja pesuruum. Kolmas paviljon on kahekorruseline, iseseisva ühe magamistoaga korter, mis võimaldab Stuartil ja Melanie vanematel külastades oma ruumi luua (Stuarti vanemad elavad Suurbritannias, seega kipuvad nad nädalaid korraga veetma maja, kui nad külastavad Uus-Meremaad, samal ajal kui Melanie vanemad elavad Hamiltonis).

See on ka Stuarti ja Melanie jaoks vaikne puhkeruum pereelu keskpunktist - eriti kui Stuart soovib kriketit vaadata (paaril on kolm last: Magnus, Anika ja Felix). Selle paviljoni esimesel korrusel asub garaaž ja uuring, kust Stuart ja Melanie töötavad kodust oma kinnisvaraarenduse ja majutuse alal ning saavad läbi viia kohtumisi ülejäänud kodus katkestamata.

Paviljone ühendab madala laega sissepääs ja esik, mis rõhutavad väljapoole jäävate loftier-ruumide draamat. "Kodu kaudu ringlemine on tee, mida mööda kõnnite pidevalt, nii et me pingutasime teadlikult, et meil oleks mõned kitsad, koopataolised ja kõrged, ülbed ruumid, " räägib Justin. Magamispaviljoni koridoris on seinad korralikult suunatud laste magamistubade ukseavade poole. "Sellised väikesed ringlusalad jäetakse sageli tähelepanuta, " nendib Justin, "kuid need on sageli olulisemad ruumid kui magamistoad ise."


Stuart ja Melanie soovisid elavat paviljoni avatud plaanina hoida - see lihtsustab sel viisil nende lastel silma peal hoidmist -, kuid olid teadlikud ka vajadusest varjata segadus ja eraldada erinevad funktsioonid õrnalt. Köögisaare kõrge seljaosa kaitseb köögipinki vaate eest, muutes nõud ja toidu valmistamise söögilaualt nähtamatuks. Söögitoas pakub sügav, põhja poole suunatud aknatool uhke mäestikuvaate ja sisaldab ka suuri sahtleid, kuhu laste mänguasju saab päeva lõpuks hõlpsalt riidesse panna.

Rindkõrgune eraldaja piiritleb elupinda ja hoiab seal raamaturiiulit ja televiisorit, ankurdades ruumi ja säästes neid kauneid maaseinu lameekraaniga televiisori halvustamisest. Stuart ja Melanie väidavad, et kodu orientatsioon põhja suunas ja paksud rammitud maamüürid hoiavad päikeselistel talvepäevadel tõhusalt päikesesoojust, mis tähendab, et muu küte pole alati vajalik. "Isegi kõige halvema ilmaga ei tunne te kunagi klaustrofoobiat, " ütleb Melanie. Lisab Stuart: "Talvel on see hubane soe maja. Suvel viskate uksed lahti ja see on aiamaa tee."

Wanaka peab end oma helgema naabri Queenstowni vaiksemaks, alahinnatud nõbuks ning nii Justin kui Louise ning Stuart ja Melanie näevad rammitud maad selle täiusliku väljendusena. Samuti on sellel püsivustunnet, mis vähestel Uus-Meremaa eluruumidel on. Justini ja Louise'i disaini rõõm on see, et nende kaunite seinte potentsiaalne raskus on klaasist ja seederist koosneva kergusega nii kenasti esile toodud.

See on kena trikk kodu kujundamisel, kus on püsivustunne, ning tundub, et see kohaneb hõlpsalt kasvava pere vajadustega. "Kui vaadata meie töökorraldust, on väga vähe sarnaseid projekte - me oleme alati huvitatud materjalidest ja sellest, kuidas need kokku pannakse ning kuidas nende eripäradest midagi erilist välja tõmmata, " räägib Justin. Siin Wanakas on nad just seda teinud.

Q&A koos monteerimisarhitektide Justini ja Louise Wrightiga

KODU Miks otsustasite selles kodus kasutada rammitud maad ">

Vasakul: esimesel korrusel. Paremal: esimene tase.

Sõnad : Jeremy Hansen. Pildid : Simon Devitt

Jäta Oma Kommentaar

Please enter your comment!
Please enter your name here