Tihedus on hästi tehtud: Wellingtoni Wakefieldi korterid

Wellingtonis on kolme keerukalt planeeritud korteri komplekt, mis asub kopsaka 1900. aasta lao tipus, suurepärase näite hästi tehtud tihedusest

Wakefieldi korterite projekt

Aasta: 2001
Asukoht: Wellington
Arhitektid: Chris Kelly ja James Fenton, Arhitektuuri Töökoda

1980ndatel ja 1990ndatel tehti kogu Uus-Meremaal katuseid jõhkralt, kuna kindla konstruktsiooniga ehitised suutsid arendajad hoida veel paar korrust, kuhjates need nii odavalt, kui vähegi võimalik oleks. Endine BNZ-i hoone (nüüd Burger King), mis asub Wellingtoni Mannersi ja Kuuba tänavate nurgal, on üks halvimaid näiteid - läbimõeldult detailne Victoriana tükk, millele on silmapaistvalt lisatud see, mis näeb välja teie kõige halvemate äärelinna õudusunenägude kõige helgem kodu. Teil oleks vaja kõvasti vaeva leida arhitektuurilise taandarengu tähistaja sümbol.

Südamlikult on silmatorkav erand sellest salajasest reeglist vaid mõne kvartali kaugusel. Wakefieldi korterid koosnevad kolmest keeruliselt planeeritud ja täiesti rõõmsast elukohast, millest avaneb vaade sadamale (ja Uue Maailma supermarketi parklale) kopsaka 1906. aasta lao tipust. Need kavandasid 2001. aastal arhitektid Chris Kelly ja James Fenton, projekti juhtisid Luit ja Jan Bieringa, kes elavad arenduse kõige põhjapoolsemas korteris (ülejäänud ostsid mõned nende sõbrad). Te trotsite kõiki tiheduse vastaseid, et keelduda pakkumisest uurida neid põnevaid majutuskohti.

Teid oleks raske leida

arhitektuurilise taandarengu tähis

Jah, need on tihedad, laotud olemasoleva kolmekorruselise hoone peale kolmele tasandile. Igas korteris on kolm magamistuba, 160 ruutmeetrit siseruumi ning 30 ruutmeetrit terrassi ja tekki (igal tasapinnal on umbes 75 ruutmeetrit pinda), mis on paigutatud sellele, mida Fenton nimetab teekonnaks ülespoole läbipaistvuse suurendamiseks.

Sissepääsuks peate minema väljapoole väljapääsemiseks, tõustes läbi algse hoone kolme korterit ühendava vabaõhu katuseterrassile. Sissepääs igasse majja möödub magamistubadest, enne kui tõuseb trepikoja ümber asetatud elu-, söögi- ja köögitsooni, kus kahekordse kõrgusega ruum Fenton kutsub talveaeda lääne poole ja avaneb väikesele tekile. Edasi üles vaadates uurib elutuba allapoole ja avaneb oma terrassile. Nendes klaasjastes, elegantsetes taevakastides elades ei tunne end nii kaarjas kui inimesed arvavad. "Luit ütleb:" Kui ma vaatan alla, näen sadu inimesi ", " ütleb Fenton, "" ja kui nad üles vaatavad, näevad nad ainult mind "."

Elu neis klaasjastes, elegantsetes taevakastides

ei tunne end nii kalavarjus, nagu inimesed kipuvad arvama

Vaatajad võivad soovi korral korterite aspekte uurida (kui ruloode ei tõmmata), kuid vaatamata Fentoni protestile, et ta vihkab “neid rannamaju, mis on kõik vaated”, näevad nende korterite elanikud palju siit üles. Kõigi kolme korteri elutubade nurga all olevad aknad on otse sadamast ülespoole, läänevaade pakub laokatuste maastikku, fooritulesid allpool asuval tänaval ja kesklinna ahvatlevat vaatepilti öösel. Fentonile meeldib see, kuidas korterid pisut tuule käes liuglevad, kurtdes, et kindlas hoones viibimine plahvatuspäeval tähendab, et “teil pole aimugi, mis toimub”.

Korterid seisavad tugevalt hästi nähtaval tänavanurgal nagu kõrgetasemelised saadikud lubaduses suurema tihedusega elamiseks. Pole raske ette kujutada selle kontseptsiooni edukat kordamist maapealsel tasandil, hõivates õnnelikult kusagil äärelinna saidi. Mitte et Bieringas oleks sellistele kujutlustele kalduv. Praegu kaaluvad nad laokatuse lääneküljele veel korterite ehitamist, mis lisab sellele kogukonnale taevas veelgi rikkust.

Sõnad : Jeremy Hansen. Fotograaf : Paul McCredie.

1/9

Need kolm korterit asuvad oma hosthoone ülaosas. Korteritest avaneb vaade kuni Wellingtoni sadamasse.

2/9

Ülemise korruse uuringust avaneb vaade elupiirkonnale ja sellel on oma terrass. Kowhaiwhai valgustöö on autor Michael Parekowhai, uurimuses aga Peter Robinsoni teosed.

3/9

Vaade läände Bieringase köögist.

4/9

Fiona Pardingtoni 'Taniwha' elutoas.

5/9

Elamis-, söögituba ja köögipind on kujundatud keskse trepikoja ümber.

6/9

Ann Verdcourti keraamika.

7/9

Uuringust avanev vaade topeltkõrgusest „talveaiast” mööda avaneb vana hoone katuseterrassil.

8/9

Uuringus sisalduvate teoste hulgas on Peter Robinsoni „100%”.

9/9

Luit Bieringa diivanil, Colin McCahoni allpool "Maal Luitile: probleemi veel mitte lahendada ...".

Jäta Oma Kommentaar

Please enter your comment!
Please enter your name here