Kompaktne kodu laieneb tänu nutikale ühendlahendusele

Probleem ">

Kompaktne kodu laieneb tänu nutikale ühendlahendusele

Enam kui kümme aastat tagasi kavandas kosmoseosakonna arhitekt Marc Lithgow Aucklandi mäestikus Albertis kompaktset ja nutikat väikest maja noorele perele. See ala oli jaotatud kõrval asuva kinnistu küljest lahti ja tohutu nimekirja kantud puude tõttu oli kõige lihtsam teha tööd 80-ruutmeetrise garaaži jalajäljele. Lithgow muutis oma telliskivide aluse, lisas kerge seedri ja mustast terasest teise astme ning liimis magamistoad, vannitoad ja uuringu Rubiku geomeetrilise kuubi kohale. Seestpoolt tõmbavad kõrgetasemelised aknad silma puude poole.

125-ruutmeetrine maja, mis kaeti esmakordselt HOME-is juunis / juulis 2012, pälvis ülemaailmse tunnustuse. Mõni aasta hiljem pöördusid kliendid, kelle lapsed olid nüüd teismelised, Lithgow poole ruumi lisamiseks. "Alati räägiti teisest etapist, " ütleb Lithgow. “Läks natuke aega, et välja mõelda, mis kuju või vorm see võiks olla. Nad teadsid alati, et saabub aeg, mil see neile enam ei sobi. ”

Üks asi oli algusest peale laua taga: ühe suure maja tegemine. Nii arhitekt kui ka tellija olid teadlikud, et nii toimides hävitatakse algse konstruktsiooni puhtus ja luuakse vana ja vana vahel ebameeldiv seos. Lithgow pakkus selle asemel välja ühendilaadse lähenemise, kus autonoomne ühe magamistoaga paviljon asuks originaali lähedal.

Varem peatus sõidutee just maja ees: nüüd lõpeb see nõlva allosas kahekordse garaaži kõrval, mille ülaosas on muru ja siseõue aed. Peale selle viib kahe klaasist esiukse vahel asuvasse maandumisse garaaži seina kõrval, mis lõpuks kaetakse puuraiduriga, betoontee. Uus maja jäljendab vana sulatatud seinte, seedri ja musta terase kasutamisega, kuid see on teistsuguse kujuga - ristkülik kolmnurga kõrval. "Selle skaala on sama, " ütleb Lithgow, "kuid liiguti 90 kraadi."

Kui vanad ruumid on täpselt määratletud ja hoolikalt programmeeritud - Lithgow veetis kuude vältel tööd, kuidas teenused võimalikult väikestesse ruumidesse viia, ja kappide detailseid terveid seinu, siis uus koht on palju avar ja pisut kuulikindlam. Betoonpõrandad, kasevärvi trepid ja puiduga kaetud betoonpalgid on asendanud originaali karged valged nurgad.

Allkorrusel on üks suur, suure köögi ja tagasi laotud lükanduksega tuba, mis avaneb garaaži ülaossa ehitatud suurele sisehoovile - tundub, nagu istuks ta puudes. Ülemisel korrusel on helde magamistuba ja vannituba, millel on suured lükandaknad ja vaade katustele ja kaugele Waitakere rannaalale.

Peaaegu kohe hakkas pere seda tuba kasutama oma peamise eluruumina ja just siin tulevad nad kaheksakohalise söögilaua ümber perena õhtusööki sööma. Vahepeal toimub hommikusöök kõrvalmajas. Täiskasvanud lähevad uude ruumi varakult laupäeva hommikuti; teismelised kaovad pärastlõunal algsesse majja, täiskasvanutele aga klaas veini terrassil. Vahepeal lahustavad suured aknad ja uksed nurgad nende kahe vahel.

Lisandus on muidugi lugupidav, kuid see annab ka omanikele valikuvõimalusi. Eluruume on kaks - kolm, kui arvestada ülakorrusel asuvat suurt magamistuba, mida praegu kasutatakse muusikatoana, ja kaks kööki, aga ka kaks suurt õueala. Lõpuks plaanivad kliendid vana koha üldse lastele jätta, luues ühendi, mis kasvab ja muutub koos perega nii, nagu üks suur maja kunagi ei saaks.

"Ma mõtlesin alati mitme ruumi ja ruumi sujuvuse üle, " ütleb Lithgow. "See on rida mäkke ronitavaid mahtusid, milles on erinevad ruumid - see tuleneb sellest, et omanikud lasid meil lahti tõmmata, mis muidu oleks olnud üks hoone."

Galerii | 10 fotot
Vaata algset lugu siit

Sõnad : Simon Farrell-Green. Fotograafia autor : David Straight.

Jäta Oma Kommentaar

Please enter your comment!
Please enter your name here