2011: Michael O'Sullivan läheb läänerannikul metsikuks

Kare Kare rannast on Aasta Kodu 2011 nähtamatu, kuid taevapilu jaoks, mis peegeldub elutoa pikkades horisontaalsetes akendes

2011: Michael O'Sullivan läheb läänerannikul metsikuks

Kare Kare ranna musta liiva alt videvikus on Aasta Kodu 2011 nähtamatu, kuid taevapilu jaoks, mis peegeldub elutoa pikkades horisontaalsetes akendes. Siiani nii etteaimatav: arhitektuuril, mis on loodud sulanduma selle maastikku, pole midagi halba, kuid ka selles idees pole midagi uut. Selle tumeda nahaga kamuflaaži taga on see väike kodu, mis tõuseb tavalisest lugupidamisest ainulaadseks saavutuseks: see, mis kutsub esile kutsuva sisehoovi ümber kerkinud maagilise siseruumide sarja, on nii ainsuse kui ka lihaskonnaga paigutus arreteerimine vista väljaspool.

See on maja, mis pole mõeldud vaatamiseks - tegelikult on see põõsas nii hästi varjatud, et sellele on peaaegu võimatu korralikku kinnitust leida -, aga otsimiseks kohast, mis osavalt paneb sügava kummarduse maastik, samal ajal julgedes seda eeldada, võib suurepärase vaate veelgi paremaks muuta. Kuidagi imeliseks muutub see lääneranniku rand seestpoolt vaadates veelgi.

Vaated on paljude Uus-Meremaa kodude õnnistus ja needus. Meie tähelepanuväärsed maastikud juhivad tähelepanu, kuid paljud meie kodud on vastuseks summutatud ja väljendamatud. Erinevates kätes oleks see Aucklandi ettevõtte Bull O'Sullivan Architects Michael O'Sullivan kodu võinud just sel moel ehitada. Selle omanikud, endine Waitakere linnapea Bob Harvey ja tema naine Barbara, palusid Michaelilt "maja, mis ei tohi mingil moel olla võluv".

Seejärel demonstreerisid nad oma demokraatlike instinktide sügavust, konsulteerides mitte ainult naabritega kujunduse osas, vaid paludes Michaelil muuta maja aspekte, mis tekitasid negatiivseid märkusi (Michaeli originaalses kavandis oli konsool, mis võimaldas elutoal pisut eemale tõusta. mäeserv; konsool eemaldati ja elamispind muudeti väiksemaks pärast naabri vastuväidet).

Väiksem mees võib-olla kõndis sellisest nõuandvast mudast või nägi oma algset nägemust kodu kohta libisemast. Kuid lisaks kindlale vöötmeelele teadis Michael, et kui ta suudab protsessis edukalt navigeerida, pakkusid Bobi ja Barbara tugevad, soojad isiksused ja sügav kiindumus Kare Kare'i ka talle võimalust luua hingeline ja ülimalt individuaalne arhitektuuriteos.

Pealegi oli Michael aktiivselt tööd otsinud: juhtus paar esimest korda kohapeal paariga kohtuma, kui ta käis Kare Kares jooksmas ragbi klubi tüürimehega, kes tundis Bobi ja Barbarat ning oli kinnisvara juurest alla lasknud, et tere öelda. Selles etapis olid Bob ja Barbara alles hiljuti selle koha ostnud, mille hõivas siis väike niiske 1940ndate telliskivi-puitkodu (paar ja nende viis last olid varem veetnud aastakümneid nädalavahetusi ja puhkusi bahhis kaugemal). org). Michael imestas kohapeal ja kirjutas hiljem paarile oma teenuseid pakkuva kirja.

“Ütlesin neile, et kui nad on huvitatud sooja, hoolitseva kodu rajamisest, oleks mul hea meel nende heaks midagi ära teha, ” mäletab ta. Kaks aastat hiljem, hoolimata sellest, et ta tundis paljusid teisi arhitekte, kes tahtsid neile sellisele objektile midagi kavandada, helistas Barbara ja küsis, kas nad saaksid Michaeliga rääkida, mida nad võiksid kinnisvarale ehitada. Miks just tema ">

Paar, kellel on endiselt oma perekodu Lääne-Aucklandis, ütles Michaelile, et nad soovivad tagasitõmbumist - kohta, kus veeta eelseisv pensionipõlv, mis on sukeldatud armastatud maastikku (Bob, kes on juba 55 aastat olnud Kare Kare Surf-päästeklubi liige) aastat, on praegu nõukogu kontrolli all oleva arenguagentuuri Waterfront Auckland esimees; endine ämmaemand Barbara on nüüd pidutseja). "[Tahtsime, et see oleks] eraruum selles väga avalikus elus, " ütleb Bob, "koht, kus taganeda ja lugeda, kirjutada ja mõelda. Ja võimaluse eest jagada oma aega lastega. ”

Nad teadsid, mida nad tahavad, et maja tunneks, kuid kuidas see välja näeks, oli hoopis teine ​​asi. Aidates neil otsustada, lõi Michael kolm väga erinevat mudelit, mida ta esitas samaaegselt. Esimese, üsna tavapärase ehitise jättis Barbara vallandamata kui „liiga palju maja moodi nägu”; suurem ja kiirem ettepanek hammustati, kuna see nägi välja selline, nagu kuuluks "midagi Aucklandi linnapeale"; kolmandat mudelit - alati Michaeli eelistust - imetleti selle suva ja intiimsuse eest ning anti edasiminek. Michael on öelnud, et maja "on liivaluidetes leitud eseme jääk".

Kujunduse suur väljakutse oli valgustamine: väljavaated on suunatud lõuna poole, põhja poole jääv küngas tähendas aga, et vana kodu ei saanud aasta kõige külmematel kuudel üldse päikest. Michael paigutas uue kodu hoovi, et hõredalt hõivata algse eluruumi jalajälg, võimaldades elamisaladel mäe varjust ranna poole eemale tõmmata. Ta kavandas lae lakke järsult põhja poole kaldumiseks, et tõmmata talvine päike võimalikult kaugele ja tekitada sisehoovile maja lahutamatu osa - žest, mis sunnib vaate rannale tihedas horisontaalses pilus.

Laes olevad seedripõhised tahvlid on elamispinna domineerivad elemendid, kuid need väldivad igasugust rõhuvat mõju, ilmnedes kohtades killustatuna, kusjuures lauad annavad võimaluse topeltklaasidega klaasist katusepaneelidele kolmnurkse päevatoe kohal ja pika, helde aknalauaga kujundatud rannas istumiseks ja vahtimiseks. Hubane teisene elutuba avaneb sisehoovile ja võib toimida ka kui magamistuba, samas kui Bobi ja Barbara punkeritaoline magamistuba pakub varju lõunatormi korral.

Mõned neist omadustest tunduvad lähedase vaatleja jaoks tuttavad. Umbes sel ajal, kui ta kavandas Bobi ja Barbara maja, ehitas Michael oma perekodu Mangere sillale, kes oli meie Aasta Kodu auhinna finalist 2009. aastal, ja omamoodi laboratooriumi töö jaoks, mida ta hiljem Bobi ja Barbara teemal teeks. maja. "Mangere'i ehitades proovisin tõesti asju ainult nende kohale, " räägib Michael.

Bob ja Barbara tulevad vaatlema Michaeli katseid selle üle, mida arhitekt nimetab “ruumide intiimsuseks” (129 ruutmeetri juures on Bobi ja Barbara kahe magamistoaga maja vaid 12 ruutmeetrit suurem kui Michaeli enda kompaktne kodu), aga ka sellised elemendid nagu ilmastikulaua lagi ja must bituumenkatuskatte membraan, mis kinnitavad Michaeli maja tagaseinu ning Bobi ja Barbara välisseinu. Mitte see, et Bob ja Barbara maja projekteerimise ajaks iga katse lahenes: Michael vastas oma soovile põranda järele, mis nägi välja nagu Kare Kare ranna must liiv, suunates selle rannast kasarmud alla ja sidudes õhukesed kihid betoonpõrandaga akrüülpolümeer.

Selle DIY vaimu välgud elavdavad teisi majaosi, luues muidu tihedalt organiseeritud struktuuris lahtised hetked. Vanast Cornwallis Wharfist taaskasutatud vaiad, mida Bob soovis hoonesse lisada, moodustavad sadamasilla, mis ulatub kodust idaküljelt välja vahetult liikuvale vaateplatvormile; musta marmorist köögisaare kohal rippuv pesa tera on tehtud Michaeli poolt Bobile ja Barbarale nende 40. aastapäevaks.

Kui maja valmis sai, palusid Bob ja Barbara oma sõbral Rewi Spraggonil luua kahe paneeli seina nikerdus, mis esindaks Harvey whanau. Mujal on nad riputanud ajaloolised fotod oma lääneranniku ümbrusest, samal ajal kui ukse lähedal olev nikerdamine on Taonga, mille Bob 1993. aastal andis Te Kawerau a Maki, Waitakere tangata howua. "[Maja] on mineviku, oleviku ja tuleviku väga tugev kombinatsioon, " ütleb Bob.

Ja kuigi ta oli õnnelik selle üle, et ta seda rikkust omaks võttis, tunnistab ta ka "põlgavat mugavust - mulle meeldivad elus põhiasjad ja ma tahtsin maja, mis oleks rangelt funktsionaalne, mis minu arvates ulatub minu sotsialistlike juurte juurde. See on Sparta ja stoiline ”. Kõik sõltub muidugi sellest, kuidas te luksust määratlete. Märjal talvepäeval rannikul väljas näib, et privileeg sellel pikkadel aknalaudadel õngitseda ja rannas ringi vaadata on kogu luksus, mida inimene kunagi vajada võib.

Fotograafia autor : Patrick Reynolds. Sõnad : Jeremy Hansen.

Jäta Oma Kommentaar

Please enter your comment!
Please enter your name here